Blue Monday: trek je mooiste regenjas aan en laat het gaan!

Maandag 16 januari, de treurigste dag van het jaar. Ook wel Blue Monday genoemd. Een dag die je door moet zien te komen. Tenminste, volgens degene die dit concept bedacht heeft. 

Waar komt Blue Monday vandaan? 

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht een wetenschappelijke formule waarmee hij betoogde dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar is. In 2023 is dat dus op maandag 16 januari. Waarom de maandag en waarom blue? 

Blue betekent blauw en in het Engels gebruiken ze het begrip ‘feeling blue’. Dat houdt in dat je je neerslachtig voelt. Nu is de maandag volgens Arnall de deprimerendste dag van de week. Het weekend is net voorbij en de werkweek start. 

De derde maandag in januari is volgens de wetenschapper een dag waarop je bedenkt dat al je goede voornemens niets zijn geworden en de dagen nog donker en grauw zijn. Je hebt geen feestdagen meer in aantocht die het allemaal iets dragelijker maken. Bovendien is je geld op en zitten je vrienden en familie met dezelfde gevoelens. 

Is het een fabel?

Volgens de Britse krant The Guardian is het verhaal over Blue Monday niet waar en komt het concept oorspronkelijk bij een reisbureau vandaan. Het reisbureau zou de wetenschapper omgekocht hebben om zijn naam aan Blue Monday te verbinden, zodat mensen het een geloofwaardige theorie vinden. Reisbureaus kunnen natuurlijk handig inspringen op deze dag. Wat dacht je hiervan: Voel je je niet happy? Vlieg naar Curaçao voor een prikkie en zoek de zon op. Weg met die regenjas en regenbroek. Het fenomeen Blue Monday is wat dat betreft ideaal voor reisbureaus.  

Kom in beweging  

Of het Blue Monday gebeuren nou waar is of niet, feit blijft dat januari niet de alle vrolijkste maand van het jaar is. Tenzij je jarig bent in die maand valt er weinig te vieren. Het is een maand waarin de dagen kort zijn en de zon weinig te zien is. Geen wonder dat je in deze maand sombere gevoelens krijgt. Heb jij daar last van? Probeer dan eens om meer te bewegen. 

Uit onderzoek blijkt dat als je regelmatig beweegt je minder last hebt van depressieve gevoelens. Ook ervaar je minder stress. Trek daarom ook als het regent een goede regenjas aan voor een wandeling in de frisse buitenlucht. Daar knap je echt van op. Hoe vroeger op de dag hoe beter, want dan zit er meer blauw licht in de atmosfeer en daar krijg je geluksgevoelens van. 

Ga voor kleur 

Naast bewegen helpt het om een outfit aan te trekken met kleur. Slecht weer hoeft niet te betekenen dat je kleurloos voor de dag hoeft te komen. Wist je dat de kleuren die je draagt invloed hebben op je humeur? Trek daarom speciaal op Blue Monday een kleurige outfit aan. Zelfs wanneer je thuiswerkt, want je voelt je blij als je er goed uitziet. Ga je erop uit? Pak dan die roze regenjas en vrolijk meteen iedereen op die je onderweg tegenkomt.