Charles Macintosh; uitvinder van de regenjas

Als het regent trek jij tegenwoordig gewoon je super hippe regenjas van de kapstok om het weer te trotseren. Of misschien pak je wel je gewone alledaagse jas, omdat dit tegelijkertijd ook je regenjas is, want hij is volledig waterdicht! Er is natuurlijk een tijd geweest dat dit allemaal anders was. Een tijd vóór de regenjas, zeg maar. Deze werd namelijk uitgevonden in 1824. Door een Schotsman genaamd Charles Macintosh.

De Mackintosh-regenjas

In Schotland zijn ze wel bekend met die hemelse nattigheid. Niet zo verrassend dus dat de uitvinder van de regenjas uit dit land komt. Charles Macintosh was ongetwijfeld zo’n knul die zelf allerlei proefjes en testen ging uitvoeren. Hij had namelijk een bovengemiddelde interesse in wetenschap en scheikunde. De appel valt in dit geval niet ver van de boom, want zijn vader had een verffabriek. In 1818 ontwikkelde Charles een manier om waterdichte materialen te creëren door India-rubber op te lossen in nafta. Hij had daarmee een manier gevonden om katoen waterdicht te maken en dus de regenjas uitgevonden, die hij de Mackintosh noemde. Hoewel veel mensen bij het woord Mackintosh ook aan de appel en computer denken, is deze regenjas toch legendarisch te noemen. 

Een groot succes

Hoewel de regenjassen in vergelijking met die van tegenwoordig vrij zwaar, stug en lomp waren, werden ze een groot succes over de hele wereld. Zowel in het Britse leger als de Britse spoorwegen werd de Mackintosh gedragen. Dat succes duurt overigens nog steeds voort. Want het merk Mackintosh bestaat nog steeds en maakt nog steeds regenjassen. Waar de kledingmakers in Schotland destijds niets moesten hebben van Charles Macintosh en zijn vreemde uitvinding, waardoor hij uiteindelijk naar Manchester verhuisde, staat het merk nu bekend als een chique naam in outdoor kleding. De regenjassen hebben inmiddels natuurlijk wel een flinke evolutie doorgemaakt en zien er een stuk moderner en soepeler uit dan al die jaren geleden. Toch worden ze nog steeds gemaakt met traditionele technieken die door de jaren overgedragen zijn. Hier heb je te maken met echt vakmanschap gecombineerd met moderne technologie.

Tijdloos klassiek en elegant

Als je de regenjassen (en andere mode items) ziet die nu gemaakt worden door Mackintosh, zie je jezelf er zo in rondlopen door Londen. Stijlvolle trenchcoat regenjassen waarmee je zo naar je werk kunt of vrouwelijke A-lijn regenjassen die het goed doen over een jurkje en hoge laarzen. Wil je een echte Mackintosh dragen dan moet je daar overigens wel flink voor in de buidel tasten, want goedkoop zijn ze niet. Maar voor vakmanschap en een sterke merknaam moet je nu eenmaal betalen. 

Wil jij een regenjas met dezelfde allure en stijl als een Mackintosh, maar dan zonder dat je daarvoor al je vakantiegeld moet overmaken? Dan vind je vast eentje die naar je zin is in onze geweldige collectie regenjassen!

Stefan Veldman
Stefan Veldman

Stefan is sinds zijn 24e ondernemer in de e-commerce en marketing. Sportbh.nl, Thebagstore.nl en Regenjas.nl zijn webshops welke hij met zijn team dagelijks draaiende houdt.Naast zijn werk heeft hij een super lieve vrouw en een prachtig gezin. In het gezin staan ballet, atletiek en voetbal wekelijks op de agenda. Zelf is Stefan al vanaf zijn 17e actief als voetbaltrainer. Naast alle drukte is hij vaak te vinden op Ameland, www.persbureauameland.nl wordt ook door zijn bedrijf dagelijks up to date gehouden. Stefan vindt het leuk om te bloggen over de nieuwste fashion en heeft door zijn lange inkoop ervaring een goed beeld van wat er in de branche speelt.

Artikelen: 17