Fietsen in de regen? Daarom zou je het moeten doen

Fietsen in de regen? Misschien overweeg je eerder om met de auto of met de bus te gaan. Zo blijf je sowieso droog en hoef je niet meer moeite te doen tijdens het trappen. Toch zijn er zeker goede redenen om juist met de fiets in de regen naar het werk of een andere bestemming te gaan. Ben jij benieuwd waarom je zeker jouw fiets uit de schuur moet pakken als het regent? Lees dan snel verder!

Je fietstechniek verbetert

Wanneer je fietst in de regen, is dit wel wat gevaarlijker dan fietsen als het droog is. Dit komt doordat het wegdek gladder is door de regen. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt om stil te staan en ook je wiel sneller blokkeert. Hierdoor moet je eerder en minder hard op de rem trappen. Zeker als je de bult afgaat. Bij bochten zullen je fietsbanden sneller hun grip verliezen. Wat wel een groot voordeel is, is dat door fietsen in de regen juist je fietstechniek verbetert. Je krijgt te maken met andere omstandigheden dan normaal. Een verbeterde fietstechniek kan ook in normale omstandigheden zeer gunstig zijn. 

Voor kinderen en volwassenen is het erg leuk

Veel kinderen kunnen enorm genieten van de regen. Lekker stampen door de plassen of met de jongens- of meisjesfiets door de plassen crossen om het water zo hoog mogelijk op te laten spatten. Ook voor mountainbikers kan fietsen door de plassen net even voor wat extra’s zorgen bij hun parcours. Daarom gaan ook juist veel mountainbikers als het regent met de mountainbike de deur uit. 

Met de juiste kleding en accessoires wordt het makkelijker

Fietsen in de regen hoeft helemaal niet erg te zijn. Gebruik je de juiste kleding en accessoires, dan zal het een stuk makkelijker worden. Zo is een regenjas en regenbroek natuurlijk onmisbaar. Ook eenfietshelm dames kan helpen om de regen meer uit je gezicht te houden. Het fietst ook nog eens een stuk veiliger. Met de juiste kleding en accessoires kom je gewoon droog aan. 

Je hebt het fietspad vaak geheel voor jezelf

Veel mensen hebben de neiging om juist de auto of het OV te pakken als het regent. Dit is juist gunstig voor jou, want als fietser heb je het fietspad, gravelpad of trail bijna geheel voor jezelf.  Hierdoor hoef je geen rekening te houden met alle fietsers om je heen en zullen je dingen aan de omgeving opvallen die je nog niet eerder zijn opgevallen. Fiets eens vaker in de regen en ontdek wat je allemaal zal opvallen. 

Je blijft consistent fietsen

In de regen fietsen zorgt er ook voor dat je consistent blijft fietsen. In Nederland schijnt de zon niet altijd en hebben we te maken met veel natte momenten. Dit kan veel invloed hebben op je training. Door ook in de regen te fietsen, ontstaan er geen gaten tussen je training, waardoor deze veel effectiever wordt.