Hoe geef je een regenjas een opfrisbeurt (en hou je hem zo lang mogelijk mooi)?

Een regenjas is een essentieel kledingstuk dat ons beschermt tegen de natte en winderige omstandigheden. Of je nu slechts af en toe een regenjas draagt tijdens een wandeling in het bos of bijna op dagelijkse basis tijdens je stadsavonturen, het is belangrijk om te weten hoe je jouw regenjas goed kunt schoonmaken en onderhouden. In deze blog delen we enkele nuttige tips en trucs om je regenjas fris en functioneel te houden, zodat je er nog vele regenachtige dagen van kunt genieten.

Controleer het waslabel
Voordat je begint met het schoonmaken van je regenjas, is het belangrijk om het waslabel te controleren. Het waslabel bevat specifieke instructies van de fabrikant over hoe je de jas moet wassen en onderhouden. Het kan informatie bevatten over de juiste temperatuur, wasmiddel en droogmethoden die je moet gebruiken. Volg altijd de instructies op het waslabel om schade aan de regenjas te voorkomen.

Mooi van buiten
Om de buitenkant van je regenjas schoon te maken, kun je beginnen met het afvegen van vuil en modder met een vochtige doek of spons. Als er vlekken zijn, kun je een speciaal reinigingsmiddel voor regenkleding gebruiken. Waterdichte jassen kun je namelijk niet zomaar met een schoonmaakmiddel of een standaard wasmiddel wassen. Je zou daarmee de waterdichtheid van de regenjas kunnen saboteren. Maar vlekken aan de buitenkant zijn ook niet praktisch, want die verstoren het materiaal waardoor de jas niet meer ademend is, en je dus al snel klammig kunt worden in je jas. Breng het reinigingsmiddel aan op de vlekken en wrijf voorzichtig met een zachte borstel. Spoel de jas af met schoon water en laat hem drogen aan de lucht. Vermijd het gebruik van warmtebronnen zoals radiatoren of direct zonlicht, omdat dit de jas kan beschadigen of verkleuren.

En mooi van binnen
De voering van een regenjas kan ook vuil worden, vooral als je veel zweet tijdens het dragen ervan. Controleer opnieuw het waslabel om te zien of de voering in de machine kan worden gewassen. Als dat het geval is, kun je de jas binnenstebuiten keren en wassen volgens de instructies op het waslabel. Als de voering niet machinewasbaar is, kun je proberen vlekken voorzichtig te verwijderen met een mild wasmiddel en een zachte borstel. Zorg ervoor dat je de voering grondig spoelt en laat hem vervolgens volledig drogen.

Weg met vieze geurtjes
Hoe ademend het materiaal ook is, je kunt zweten natuurlijk niet voor 100% voorkomen. Vooral als het buiten warm is, zweet je in iedere jas. Als je regenjas daardoor of om een andere reden een beetje is gaan stinken, kun je deze vieze geurtjes bestrijden door de regenjas in een grote plastic zak te doen en er een paar theelepels zuiveringszout in te strooien. Sluit de zak goed af en laat de jas een nacht staan. Zuiveringszout helpt geurtjes te absorberen. De volgende dag kun je het overtollige zuiveringszout van de jas afborstelen of de regenjas even goed uitschudden.

Goed voor je regenjas zorgen
Een regenjas van Rains, MAIUM of een van de andere merken bij Regenjas.nl is geen goedkope troep. Maar daar is het prijskaartje dan ook wel naar. Met zo’n waterdichte jas kun je heel erg lang toe. Mits je er natuurlijk ook goed voor zorgt. Als jij je regenjas hebt gebruikt of hebt schoongemaakt, is het belangrijk om je regenjas correct op te bergen. Vooral kinderen en pubers zijn nog al eens geneigd om de regenjas maar gewoon ergens neer te kwakken. Dat komt de levensduur en het uiterlijk van zo’n mooie en hippe regenjas niet ten goede. Hang hem dus op! En doe dat op een goed geventileerde plaats, bij voorkeur op een brede hanger zodat de regenjas zijn vorm kan behouden. Vermijd het opvouwen van de jas als hij nat en vochtig is en berg hem ook niet op, op een vochtige of vuile plek, omdat dit schimmel- of geurproblemen kan veroorzaken. Als je de regenjas een tijdje niet gebruikt, zorg er dan voor dat hij volledig droog is voordat je hem opbergt.

Wil je zo lang mogelijk genieten van een waterdichte, mooie en frisse regenjas, denk dan aan deze handige tips wanneer je je regenjas wilt schoonmaken of op het punt staat om hem ergens in te proppen of neer te kwakken. Geef hem met enige regelmaat een lekkere opfrisbeurt en zorg er goed voor. Zo blijft jouw duurzame keuze ook daadwerkelijk duurzaam. En zo houd jij je regenjas fris en klaar om je te beschermen tegen alle weersomstandigheden. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97