Voor 17:00 uur besteld = vandaag verzonden
Hoe houd je je regenjas waterdicht?
Wanneer je investeert in een goede regenjas of een goede waterdichte winterjas, dan wil je natuurlijk wel dat deze zo lang mogelijk mooi en uiteraard waterdicht blijft. Wanneer je een regenjas koopt bij regenjas.nl kies je voor duurzaamheid en kwaliteit. Maar je kunt het leven van je regenjas nog langer rekken door er goed voor te zorgen, met de volgende tips.
Lees het label
Een beetje een open deur misschien, maar het zal je verbazen hoeveel mensen eerst doen, en dan pas denken (en lezen). Elke regenjas is weer anders en vraagt ook een andere onderhoudsroutine. Vaak kun je deze informatie lezen in het label van de regenjas, maar soms kun je het ook online opzoeken op de website waar je de regenjas gekocht hebt of op de merkpagina. Lees dus de labels en informatie, en volg deze ook op. Dan weet je zeker dat je zo lang mogelijk van je regenjas kunt genieten.
Check je jas regelmatig op beschadigingen en slijtage
Met een duurzame regenjas van hoge kwaliteit is een beschadiging niet snel te verwachten. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Check daarom regelmatig of je regenjas slijtageplekken heeft of beschadigt is. Denk daarbij aan naadjes die los zitten of scheurtjes in de stof.
Zit er een scheurtje of een gaatje in je waterdichte regenjas? Dan hoef je hem niet direct weg te doen. Je kunt deze namelijk repareren, net als zoals je een band zou plakken. Met een speciale pleister voor waterdichte kleding.
Was je regenjas op de juiste manier
Een regenjas is echt bedoeld om te dragen met nat weer. De kans dat je regenjas vies wordt is dan ook best groot, ook al is hij vaak vuil- en waterafstotend. Er komt dus zeker een moment dat je je regenjas wilt wassen. Dat doe je als er vuil op zit, of wanneer je ziet dat de regendruppels er niet meer mooi op parelen, maar erin trekken.
Controleer eerst of je jas niet beschadigd is. Want dan kan een wasbeurt de beschadiging mogelijk verergeren. Doe daarna de rits van de jas dicht maar zorg ervoor dat alle zakken open zijn, zodat deze wel schoongemaakt worden. Lees het label van je jas en gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor waterdichte jassen. Lees ook hier hoe je het wasmiddel moet gebruiken.
Voor de meeste regenjassen geldt dat je ze kunt wassen op het standaard wasprogramma op 30 graden. Check even of er geen zeepresten in het bakje zitten, want deze kunnen de waterdichtheid van je jas juist aantasten. Het is ook belangrijk dat er geen zeepresten achterblijven op je jas. Twijfel je daaraan, dan is het slim om je jas nog eens extra uit te spoelen.
Droog je jas op de juiste manier
Sommige regenjassen mogen juist niet in de droger en moet je (vaak plat liggend, uit de zon) laten drogen aan de lucht. Maar er zijn ook veel waterdichte jassen waarbij het drogen in de droger er juist voor zorgt dat de waterafstotende laag opnieuw geactiveerd wordt.
Check dit dus voordat je je jas in de droger gooit.
Berg je regenjas op de juiste manier op
De verleiding om je regenjas even op de warme kachel te leggen zodat hij snel weer droog is, is misschien groot. Maar het is een slecht idee. Als je je regenjas gedragen hebt en je wilt hem weer ophangen dan doe je dat het beste aan een hanger. Is je regenjas nat, hang hem dan ergens te drogen waar hij niet tegen andere kleding of jassen aanhangt.
Een regenjas die in een waterdichte hoes zit, stop je pas weer in die hoes wanneer de jas volledig gedroogd is.