Hoe je opvalt op de fiets, zelfs bij regen, mist en donkere dagen

Of het nu regent, mistig is of de dagen korter worden het is altijd belangrijk om op de fiets goed zichtbaar te zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Daarom delen wij in deze blog een aantal handige tips om op te vallen op de fiets, zelfs wanneer het slecht weer is. 

Verlichting: zie en gezien worden 

Zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met een heldere, goedwerkende koplamp aan de voorkant en een krachtig achterlicht. Fiets je op plekken waarbij het gevaarlijk is dat je niet opgemerkt wordt dan kan je ook nog overwegen om spaakverlichting te gebruiken. Vergeet niet om je verlichting regelmatig te controleren en de batterijen op tijd te vervangen.

Draag reflecterende kleding 

Het is handig om reflecterende kleding te dragen als je extra goed wilt opvallen op de fiets. Investeer daarom in een regenjas met reflecterende strips of details, zodat je zichtbaar bent als het regent en donker is. Wat ook een mogelijkheid is: reflecterende broekspelden, armbanden of enkelbanden. Deze kleine maar effectieve items kunnen gemakkelijk aan je kleding of schoenen worden bevestigd en zorgen ervoor dat andere weggebruikers je vanuit verschillende hoeken kunnen zien.

Ga voor felle kleuren 

Kies voor felgekleurde fietskleding om jezelf op te laten vallen in het grijze weer. Felle kleuren zoals geel, oranje of neon groen trekken de aandacht en vergroten je zichtbaarheid. Draag bijvoorbeeld een felgekleurd shirt, een regenbroek met opvallende strepen of een fluorescerend hesje over je jas. Of ga voor een hippe regenjas. Zo spring je er tussen uit wanneer het somber weer is en val je op bij andere weggebruikers. 

Schaf een regenjas aan

Fiets je elke dag naar je werk? Of ga je graag voor je plezier een rondje fietsen? Koop dan een regenjas, zodat je droog blijft tijdens onverwachte buien. Een goede regenjas biedt niet alleen bescherming tegen de regen, maar ook de reflecterende elementen zorgen voor extra zichtbaarheid. Kies een regenjas die comfortabel zit en die qua stijl bij je past. Zo weet je zeker dat slecht weer je fietsplezier niet gaat bederven. 

Maak gebruik van accessoires

Naast verlichting en reflecterende kleding zijn er nog andere accessoires die je zichtbaar kunnen vergroten. Denk aan fietsbelletjes, reflecterende fietstassen of wat dacht je van reflecterende stickers? Deze stickers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, en kunnen gemakkelijk worden bevestigd op verschillende delen van je fiets, zoals het frame, de spatborden of de wielen. Wanneer je in het donker op gevaarlijke stukken moet fietsen is zoiets zeker geen overbodige luxe. 

Onderhoud je fiets 

Een goed onderhouden fiets is een must als je goed zichtbaar wilt zijn op de weg. Controleer daarom om de zoveel tijd je remmen, banden en verlichting van de fiets om er zeker van te zijn dat alles werkt. Een goed onderhouden fiets zorgt ervoor dat je onder alle weersomstandigheden op pad kunt, waardoor je minder kans hebt op mechanische problemen en onverwachte situaties. Plan regelmatig tijd in om je fiets te inspecteren en eventuele problemen op tijd aan te pakken. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97