Hoe kies je een goede outdoorjas?

Of je nu een wandeltocht door besneeuwde bergtoppen maakt, door een gure, regenachtige stad struint of gewoon een ommetje maakt in het plaatselijke bos; een goede outdoorjas is je beste vriend tijdens al deze buitenactiviteiten. Maar voor welke outdoorjas kun je nu het beste kiezen? En bestaat er wel zoiets als een leuke outdoorjas voor vrouwen? In dit blog vind je alles wat je moet weten over het kiezen van de beste outdoorjas.

Een goede outdoorjas houdt je droog

Er zijn maar weinig mensen die echt genieten van een nat pak. Een van de belangrijkste kenmerken van een outdoorjas van goede kwaliteit, is dan ook dat hij waterbestendig is. En daarin zijn lang niet alle jassen hetzelfde. Hoe waterdicht jouw outdoorjas moet zijn, hangt misschien een beetje af van de activiteiten waarvoor je hem nodig hebt. Ga je wekenlang hiken op de Pacific Crest Trail of sta je toch vooral in het weekend langs de lijn? In beide gevallen is het belangrijk dat je droog en comfortabel blijft, maar de ene jas moet duidelijk iets meer aankunnen dan de ander.

Hoe waterdicht een jas is, wordt uitgedrukt in waterkolom. De waarde van de waterkolom wordt uitgedrukt in millimeter. Best gek eigenlijk als het om de waterdichtheid gaat, toch? Nou, niet als je weet hoe ze die waterdichtheid precies meten. Dat doen ze namelijk door een cilinder op een klein stukje stof te plaatsen (van een vierkante centimeter) en daar dan water in te gieten. Dan kijken ze bij hoeveel millimeter het water er door heen begint te lekken. Hoe hoger het aantal millimeters (en dus hoe hoger de waterkolom), hoe beter de stof bestand is tegen water. Check dus altijd de waterkolom van je outdoorjas. 

https://www.regenjas.nl/wp-content/uploads/2023/10/IJ-NOOS-_0002_033-DarkShadow-12.jpg

Een goede outdoorjas heeft ademend vermogen

Je kent vast dat klamme gevoel wel, dat je krijgt als je een goedkope regenjas draagt. Je wordt dan onder je jas zweterig, omdat het vocht niet door je jas heen kan komen, maar er ook niet uit. Bij een goede outdoorjas geniet je van waterdichtheid, terwijl je ook onder je jas droog en warm blijft. Een goede outdoorjas is dan ook gemaakt met slimme ventilatieopeningen of van materiaal dat voorkomt dat jij gaat zweten als een otter wanneer je je outdoorjas draagt. 

Een goede outdoorjas is multifunctioneel inzetbaar

Wanneer je een outdoorjas of goede winterjas koopt, hangt daar meestal wel een prijskaartje aan. Dat is ook logisch, want je doet er ook ontzettend lang mee en het zijn kwaliteitsjassen. Maar het is wel een beetje jammer als je die gevoerde jas dan alleen maar kunt dragen tijdens die ene wandelvakantie. De ideale outdoorjas draag je dan ook gewoon overal. In de stad tijdens het doen van je boodschappen, of in de wildernis op een natuuravontuur. Het ontwerp van je outdoorjas speelt hier natuurlijk een rol in. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet in te leveren op stijl als het om outdoorjassen gaat. En kun jij in je sportieve jas net zo goed naar je werk. 

Een goede outdoorjas houdt je warm

Een beetje een open deur misschien. Maar het is erg belangrijk dat jouw outdoorjas je goed warm houdt. Een winddichte softshell jas is een mooi voorbeeld van zo’n heerlijk warme jas. Dankzij een isolerende voering kan een goede outdoorjas jouw temperatuur veel beter op peil houden. Zo’n warme winterjas hoeft overigens tegenwoordig helemaal niet meer een jas te zijn waarin jij eruitziet als een Michelin poppetje. De meeste warme outdoorjassen zijn juist elegant en subtiel. 

Een goede outdoorjas is een investering

We noemden het al even, het onvermijdelijke prijskaartje. Dat is even slikken misschien. Maar je wordt waarschijnlijk al een stuk blijer bij het idee, dat deze jas echt ontzettend lang mee gaat. Een goede outdoorjas kopen, betekent namelijk kiezen voor kwaliteit. Dat betekent sterke stiksels, onverwoestbare ritsen en materialen die wel tegen een stootje kunnen. Slijtage is dus niet zo snel aan de orde en je jas gaat niet snel stuk. En dat is natuurlijk extra handig voor een jas die je misschien wel voor sportieve buitenactiviteiten wilt gebruiken. Dat je jas zo lang meegaat is ook nog eens goed nieuws voor onze planeet. Want daardoor hoef jij niet snel weer een jas aan te schaffen. 

Een goede outdoorjas heeft stijl

Kun je de wildernis in gaan en er tegelijkertijd stijlvol, stoer en sportief uitzien? De outdoorjassen op Regenjas.nl beantwoorden die vraag eigenlijk al, want daaruit blijkt dat het antwoord absoluut ‘ja’ is!

Of je nou zoekt naar een outdoorjas voor vrouwen of mannen; met merken als MAIUM, FAGUO, RAINS, ILSE JACOBSEN en TENSON ben je altijd verzekerd van een tijdloze en chique jas waarmee jij alle weersomstandigheden kan trotseren. Door de modder ploeteren in stijl dus!

Wat voor jou de beste outdoorjas is, hangt dus af van jouw behoeften en de avonturen die jij met je jas wilt beleven. Investeer in een jas die bij jou past, niet alleen qua functionaliteit, maar ook qua looks! Of je nou een outdoorsy fashionista bent, een voetbalmoeder of een bergbeklimmer; met de juiste outdoorjas ben je altijd klaar voor je volgende avontuur.

Stefan Veldman
Stefan Veldman

Stefan is sinds zijn 24e ondernemer in de e-commerce en marketing. Sportbh.nl, Thebagstore.nl en Regenjas.nl zijn webshops welke hij met zijn team dagelijks draaiende houdt.Naast zijn werk heeft hij een super lieve vrouw en een prachtig gezin. In het gezin staan ballet, atletiek en voetbal wekelijks op de agenda. Zelf is Stefan al vanaf zijn 17e actief als voetbaltrainer. Naast alle drukte is hij vaak te vinden op Ameland, www.persbureauameland.nl wordt ook door zijn bedrijf dagelijks up to date gehouden. Stefan vindt het leuk om te bloggen over de nieuwste fashion en heeft door zijn lange inkoop ervaring een goed beeld van wat er in de branche speelt.

Artikelen: 17