Over miezer-, plens-, stortregen en meer

Regen is wereldwijd gezien niet overal gelijk. Afhankelijk van het gebied zijn er verschillende oorzaken voor en voor een van die regenvormen hebben we in Nederland ook nog eens heel veel uitdrukkingen. Waar je ook bent, één ding staat vast: je wordt er nat van. Trek je regenjas maar aan, want we gaan ‘regenen’. 

Zoveel woorden als ze in Alaska voor sneeuw hebben, zoveel hebben wij ervoor regen. Een buitje, een miezerig buitje, een plensbui, stortregen, motregen en ga zo maar door. Naast al deze woorden voor regen, is er officieel ook een aantal uitdrukkingen als het om neerslag gaat. We leggen het uit. 

Laten we eerst eens kijken wat neerslag nu eigenlijk is en hoe dat ontstaat. Als de lucht zich opwarmt, stijgt het op. Eenmaal op hoogte koelt het weer af. Dan raakt het verzadigd met vocht, condenseert en vormen zich waterdruppels of, als het nog kouder wordt, ijskristallen. Dikke verzadigde wolken drijven dan boven ons. 

Zo’n wolk heeft te kampen met opwaartse druk (opstijgende luchtstroom) en de zwaarte van de waterdruppels samen met de zwaartekracht. Als die zwaarte groot genoeg is, vallen de druppels naar beneden. Hoe langer ze in de wolk gehangen hebben, hoe groter ze zijn. Dat zorgt voor verschillende soorten regen. Officieel bestaan er drie soorten regen: stijgingsregen, stuwingsregen en frontale regen. 

Stijgingsregen

De zon warmt het aardoppervlak waardoor ook de lucht opwarmt en stijgt. Op zekere hoogte koelt het weer af. De waterdamp condenseert en als de druppels groot genoeg zijn gaat het regenen. Hoe warmer het oppervlak, hoe meer we van stijgingsregen spreken. Vooral rond de evenaar is hier sprake van.

Stuwingsregen

In de bergen treffen we vooral stuwingsregen, veroorzaakt door lucht die door de wind tegen de bergen aanbotst en zo omhoog wordt geduwd. Daar koelt de lucht af en kan er regen ontstaan.

Frontale regen

Frontale regen ontstaat op plekken waar warme en koude lucht elkaar ontmoeten. Vooral in West-Europa tref je deze manier van het ontstaan van regen aan. Warme lucht uit het zuiden en koude lucht uit het noorden botsen. Daar waar ze elkaar raken ontstaan zogenoemde fronten. De koude lucht is zwaar en duwt de warme lucht omhoog. Op die manier ontstaat er regen. 

De frontale regens die ons treffen, of het nu in kleine lichte druppels of met zware dikke plensdruppels gebeurt, zorgen voor een nat pak. Echter niet als je je er goed op kleedt met een regenkleding dat wat hebben kan. Een lange Rains regenjas bijvoorbeeld zoals de Rains Longer Jacket reflective. Of wat denk je van zo’n fantastische cape van Rains

Ga je liever voor een Maium regenpak of een fraaie The North Face regenjas? Dan ben je bij regenjas.nl aan het juiste adres. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97