Waar moet je op letten bij het kopen van een regenjas?

Heel wat jaren geleden had je vrijwel niets te kiezen als je op zoek was naar een regenjas. Dan werd het gewoon zo’n vormloos plastic of rubberen geval in een nietszeggende kleur, waar je absoluut niet in gezien wilde worden en waar je, als je hem wel aantrok, helemaal zweterig werd. Maar how the times have changed! Want tegenwoordig is de regenjas een echt fashion item dat je niet alleen draagt bij een buitje, maar het liefst het hele najaar door! Helemaal geen straf meer dus, om er eentje te kopen. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo’n kekke regenjas?

Voor welke pasvorm kies je?

Zoals we al zeiden; de keuze is reuze als het om regenjassen gaat. Qua kleur, merk, maar ook qua pasvorm. Natuurlijk kun je voor de klassieke regenjas gaan, die de look heeft van de ouderwetse regenjas die vissers op de boot droegen. Lekker tijdloos en kan altijd. Maar misschien ga je wel liever voor een design dat iets meer van deze tijd is, zoals de trendy puffer regenjas. Zo’n lekkere lange, waar je heerlijk warm in kunt verdwijnen. Of kies je liever voor een mooie a-lijn regenjas, een regenponcho of zelfs een echte regen cape? Het is wel slim om een ontwerp te kiezen dat ook goed past bij je lichaamsvorm. Ben je maar kort van stuk, dan is een hele lange regenjas vaak geen goed idee, omdat dit je geringe lengte juist benadrukt. Wil je juist je vrouwelijke vormen accentueren? Dan is een stijlvolle getailleerde regenparka een strak plan. 

Waterdicht of waterafstotend

Je zou zeggen dat je toch in iedere regenjas lekker droog blijft. Toch is niets minder waar. Hoe droog en vooral ook hoe lang je droog blijft is afhankelijk van het materiaal waar een regenjas van gemaakt is. Heel eerlijk? Eigenlijk is geen enkele regenjas volledig 100% waterdicht. Want spring je ermee in het water dan blijf je echt niet droog. Dan moet je gewoon een duikpak of iets dergelijks aan trekken. Maar ja, dat is zo’n stugge dikke stof, daar wil je niet de hele dag in rond lopen. Vandaar de regenjas. Toch kun je het beste kiezen voor een regenjas met een hoge waterdichtheid. Die waterdichtheid kun je af lezen aan de waterkolom. Daarin wordt per millimeter per vierkante centimeter aangegeven hoeveel de stof van jouw regenjas aankan voor er water doorheen komt. Een regenjas van 0 tot 1000mm is dan ook niet waterdicht maar waterafstotend. De regenjassen die je op Regenjas.nl vindt zijn dat overigens allemaal wel; waterdicht genoeg om voor lange tijd een fikse bui te doorstaan.

Welke maat regenjas kies je?

Nu hoor ik je denken, nou gewoon mijn eigen maat! Kan, maar het is wel slim om je te bedenken dat je een regenjas vaak in de herfst en de winter draagt. Als de temperatuur dan flink zakt draag je vaak dikke kleding waar je regenjas overheen moet. Zit jij een beetje tussen een maat in, dan kan het slim zijn om voor een maatje groter te gaan. 

Praktische zaken

Waar je ook op kunt letten bij het kopen van een regenjas zijn de praktische details zoals gebruiksgemak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een handige manier om regen uit je mouwen te houden, zoals drukknopen, of een capuchon die je ook makkelijk weg kunt stoppen als je hem niet nodig hebt. Geen fan van de capuchon, maar wel van een droog hoofd? Dan is een waterdicht hoedje ook een uitkomst. De regenjas van MAIUM heeft bijvoorbeeld een handige poncho functie, waarbij je je regenjas op de fiets heel makkelijk in een flinke poncho omtovert zodat je hem over je fiets kunt draperen en lekker droog blijft. Bedenk ook even of je geholpen bent met enkel een regenjas, of dat een regenbroek ook noodzakelijk is om droog over te komen. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97