Voor 17:00 uur besteld = vandaag verzonden
Waarom zitten er gaatjes in een regenjas?
Een regenjas met gaatjes? Dat klinkt als een slecht idee. Toch is het helemaal geen slecht idee. Sterker nog, een regenjas zonder gaatjes maakt je niet nat van de regen, maar van je eigen zweet. Een regenjas met gaatjes lijkt nutteloos, maar het is een slimme technologie die water buiten houdt, maar tegelijkertijd luchtdoorlaat. Hoe het werkt lees je hier!
Ademende stoffen
Een goede regenjas is waterdicht én ademend. Dat klinkt gek, maar dankzij een speciaal membraan is het mogelijk. Dit membraan bevat hele kleine poriën die groot genoeg zijn om zweet dampen door te laten, maar te klein zijn voor regendruppels. Zo blijft de regenjas van buiten droog en voorkom je dat je van binnen nat wordt. Het voelt dus alsof je een onzichtbaar ventilatiesysteem draagt.
Waarom niet van dik plastic?
Je hebt misschien weleens gedacht, waarom maken ze regenjassen niet van dik plastic? Dan blijft de regen toch ook buiten? Helaas is dat geen optie. Met plastic begin je binnen no-time te zweten. Je lichaam produceert namelijk altijd vocht, en kan dat vocht nergens naar toe, dan krijg je een plakkerig gevoel. Een ademende regenjas heeft dit niet. Bij een regenjas met gaatjes kan het vocht van binnen naar buiten toe. Ideaal, want dan heb je geen zweetjas.
Extra ventilatie
Regenjassen met ademende membraan hebben soms nog meer extra ventilatieopeningen op handige plekken, zoals op de rug of onder de oksels. Dit helpt mee om overtollige warmte af te voeren. Er zijn zelfs regenjassen met ritsen onder de oksels die je open kunt zetten voor extra ventilatie. De regenjassen van Maium zijn bekend van de ritsen aan de zijkanten van de jas. Als je deze open ritst wordt de jas ruimer zodat de regenjas transformeert tot een (fiets)poncho. Mooi en functioneel!
Wat betekent waterkolom bij een regenjas?
Bij regenjassen kom je vaak termen als ‘waterkolom 5.000 mm’ of ‘waterkolom 10.000 mm’ tegen. Hierdoor weet je hoe waterdicht de stof is. De hoogte van het getal geeft aan hoe de jas bestand is tegen zware regen. Gebruik je de regenjas af en toe dan is 5.000 mm goed genoeg, maar maak je vaak lange wandelingen of ben je veel buiten dan is een hogere waterkolom een betere keuze.
Duurzame regenjas
De regenjassen van tegenwoordig worden steeds duurzamer. Veel merken maken tegenwoordig gebruik van gerecyclede materialen, zoals bijvoorbeeld oude PET-flessen. Daarnaast winnen ook biologisch katoen en innovatieve vezels zoals Tencel steeds meer terrein.
Verder verdwijnt de schadelijke PFC-coating meer van het toneel. In plaats daarvan kiezen merken voor fluorvrije, milieuvriendelijke alternatieven die je net zo goed beschermen tegen de regen, zonder dat ze schadelijke stoffen achterlaten in de natuur.
Ook het productieproces wordt duurzamer. Hierbij kan je denken aan waterbesparende technieken, betere arbeidsomstandigheden en circulaire modellen waarbij je oude regenjas gerecycled wordt.
Droog en fris met een regenjas met gaatjes
Terug naar de regenjas met gaatjes. Dat klinkt raar, maar nu weet je dat dankzij deze technologie je droog blijft zonder dat je nat wordt van je eigen zweet. Het is een combinatie van ademende membranen, strategische ventilatie en materialen. Dus ben je van plan om een regenjas te kopen, kijk dan verder dan alleen de kleur, maar let ook op de technologie erachter.