Wat betekent waterdicht ademend bij regenjassen? 

Waterdichte, ademende stof is de sleutel tot alle regenjassen, maar om het correct uit te leggen, zijn enkele technische elementen vereist. Je zult dus misschien niet alle woorden begrijpen die we in dit artikel benoemen, maar alsnog zijn ze van belang om uit te leggen wat waterdicht ademend precies betekent. Je zult deze termen immers vaak genoeg tegenkomen als je op onze site een regenjas wilt aanschaffen! Laten we daarom maar snel uitleggen wat waterdichte ademende regenjassen precies zijn. 

Voordat GORE-TEX op de markt kwam, stootten ‘regenjassen’ net als grote maten winterjassen simpelweg water af. Het is niet zo moeilijk om water van je lichaam te houden met een jasachtig kledingstuk; dit werd gedaan met polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC), en werkte om te voorkomen dat het water naar binnen kwam.

De echte uitdaging was om je zweet, condensatie en lichaamsverwarmde lucht uit de binnenkant van de jas te laten ontsnappen. “Waterdicht ademend” is de term, en hoewel de meeste mensen denken dat waterdicht het belangrijkste is, zijn de liefhebbers van de natuur het daar meestal niet mee eens. Waterdicht is namelijk alleen de moeite waard als je ook ademend vermogen krijgt. Die met PU en PVC doordrenkte jassen van weleer hadden heel weinig ademend vermogen. Als je gestaag wandelt in een jas van Schulte herenmode die niet ademt, word je nat – niet van de stromende regen, maar van je zweet. 

Waterdicht plus ademend vermogen zorgt ervoor dat je huid niet nat wordt, je lichaam niet koud wordt en je reis geen grote tegenvaller wordt. Het rekproces van bedenker Bob Gore in de kelder leidde tot ePTFE, wat, zo blijkt, een bijna perfect materiaal is voor het waterdichte ademende raadsel. Ellis Brigham duikt in de details en schrijft dat “[een] uitgerekt PTFE-membraan 9 miljard microscopische poriën per vierkante inch bevat. Deze poriën zijn 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel (zodat regen niet kan binnendringen) maar ook 700 keer groter dan een molecuul vochtdamp (zodat damp kan ontsnappen).”

In wezen kan er geen water naar binnen, maar de damp van je zweet en lucht kan wel naar buiten. Klinkt perfect, toch? In zekere zin is dat zo, maar je moet ook onthouden dat ePTFE een heel dun membraan is. Het regenjack zelf is niet helemaal gemaakt van ePTFE, maar heeft een laag ingeklemd tussen andere stoffen. De ePTFE-laag in het midden van twee of meer stoffen wordt een membraan genoemd en is delicaat. De gaten erin zijn geweldig om waterdamp naar buiten te laten, maar ze hebben ook de neiging verstopt te raken met vuil en olie, net als poriën, en een verstopte ePTFE-laag doet niet wat het moet doen.

De oplossing van WL Gore & Associates hiervoor was om nog een PU-laag over het ePTFE-membraan te plaatsen, maar dit zorgde voor een derde component van ademend vermogen: luchtdoorlatendheid. Een regenjas moet water afstoten, waterdamp van je huid naar buiten laten en lucht laten ontsnappen als je echt ademend wilt zijn. De oplossing hiervoor was weer een andere laag, die wel lucht en damp naar buiten liet, terwijl water van buitenaf naar binnen werd gehouden. Het was niet eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen: dunne membranen worden over andere stoffen gespannen, vervolgens tegen elkaar gedrukt en vervolgens tegen je huid. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97