Wat is de waterkolom en hoe weet je of je regenjas waterdicht is?

Als je op zoek gaat naar een regenjas kun je met veel dingen rekening houden; de maat, het design, de kleur, het merk. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je regenjas waterdicht is. Zijn ze dat dan niet allemaal hoor ik je denken? Euh, nee. Daar zit zeker wel verschil in. En dat verschil wordt aangegeven in de waterkolom. 

Wat is de waterkolom?

Je bent het begrip misschien ook wel eens tegengekomen toen je op zoek ging naar een tent. Want ook daarbij is het belangrijk dat dit goed getest is; de waterdichtheid van het materiaal. Je wilt immers niet midden in de nacht kletsnat regenen. Met de waterkolom wordt dus de mate van waterdichtheid van een bepaalde stof uitgedrukt. Als bij een regenjas de waterkolom of waterkolomdruk vermeldt wordt dan weet je in ieder geval zeker dat er getest is in hoeverre de regenjas waterdicht is. Maar hoe meten ze dat dan? 

Hoe wordt de waterkolom gemeten?

De waarde van de waterkolom wordt uitgedrukt in millimeter. Best gek eigenlijk als het om de waterdichtheid gaat, toch? Nou, niet als je weet hoe ze die waterdichtheid precies meten. Dat doen ze namelijk door een cilinder op een klein stukje stof te plaatsen (van een vierkante centimeter) en daar dan water in te gieten. Dan kijken ze bij hoeveel millimeter het water er door heen begint te lekken. Hoe hoger het aantal millimeters (en dus hoe hoger de waterkolom), hoe beter de stof bestand is tegen water. 

Welke waterkolom heb jij nodig?

Hoe waterdicht jouw regenjas moet zijn, hangt er helemaal van af wat jij van plan bent om te gaan doen. Gebruik jij je regenjas met name om in het najaar ’s avonds om droog te blijven als je nog gauw even een klein rondje doet met de hond, dan kun je prima toe met een jas met een waterkolom tot 1000 mm. Deze regenjas is dan officieel niet waterdicht maar waterafstotend. Maar houdt je perfect droog voor zo’n kort loopje. Bij een waterkolom tussen de 3000 en 5000 mm heb je een uitstekende waterdichte regenjas te pakken waarmee jij met een gerust hart de deur uit stapt voor een regenachtige fietstocht naar je werk, school of opleiding. Ga je met deze regenjassen tegen een muur aan hangen of op een nat bankje zitten, dan loop je het risico dat je nattigheid gaat voelen. Bij een waterdichte jas met een waterkolom tussen de 5000 en 15000 mm heb je echt een zeer waterdichte jas waarmee je ook langere tijd ergens tegenaan kunt zitten of staan, voor er iets gaat doorlekken. Ga je een wandelvakantie doen en heb je de pech dat het continu pijpenstelen regent dan heb je zo’n jas wel nodig. Waterdichte jassen van meer dan 20000 mm houden je nog droog als je onder een waterval gaat staan, al is dat wellicht niet aan te bevelen. 

Hoe waterdicht is mijn regenjas?

Hoe waterdicht een regenjas is, is bovendien niet alleen afhankelijk van de waterkolom van het materiaal, maar ook bijvoorbeeld of de regenjas over waterdichte ritsen beschikt en of de naden getapet of geseald zijn. En als de regenjas geen mogelijkheid biedt om de mouwen af te sluiten, of de capuchon dicht te trekken, dan is de kans alsnog groot dat je nat wordt op sommige plekken. En dat is nou precies waar je niet op zit te wachten. 

Wat is de waterdampdoorlaatbaarheid van een regenjas?

Ook goed om op te letten? Of je regenjas gemaakt is van ademend materiaal. Want anders wordt je niet nat door vocht dat van de buitenkant komt, maar door zweet dat niet naar buiten kan komen. Kom je alsnog helemaal klammig (en stinkend) aan op je plaats van bestemming. Kijk daarom ook altijd even naar de waterdampdoorlaatbaarheid, oftewel het ademend vermogen van je regenjas. Ook weer zo’n mooie waarde die aangeeft hoeveel waterdamp er in 24 uur door een vierkante meter van de stof verdampt. Dit wordt weergegeven als g/m²/24 h. Ook hier geldt weer dat hoe hoger deze waarde is, hoe frisser jij blijft in je regenjas.

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97