Wat is waterdicht en wat is waterafstotend?

Een regenjas houdt regen tegen. Tenminste dat is toch de bedoeling? Een regenjas heet niets voor niets een regenjas. Er zit echter verschil tussen waterdicht en waterafstotend en dat heeft niet iedereen door. Om te voorkomen dat je een regenjas koopt die na een hevige regenbui doorlekt leggen wij in deze blog het verschil uit tussen waterdicht en waterafstotend. 

Waterdicht 

Heb je een mooie regenjas gezien en is hij van een waterdichte stof dan houdt de jas je droog tijdens lange en hevige regenbuien. Waterdicht betekent namelijk dat er geen water door het materiaal heen kan. Nu zit er verschil tussen waterdichte regenjassen. Dat kan nakijken in de waterkolom. Zo bestaan er stoffen met een waterkolom vanaf 1.000 mm maar ook van 26.000 mm. Die van 26.000 zijn vaak niet geschikt om te verwerken in een regenjas. Je kan er echter vanuit gaan dat als een regenjas waterdicht wordt genoemd dit ook daadwerkelijk zo is. Dat zit anders met waterafstotend. 

Waterafstotend 

Een regenjas die gemaakt is van waterafstotende stof is prima voor een lichte regenbui. De jas houdt je droog en doet waarvoor hij bestemd is. Maar draag je een waterafstotende regenjas in een langdurige, hevige regenbui dan loopt het minder goed voor je af. Dan lekt de jas op een bepaald moment door. Er zit verschil in waterafstotende stoffen. Zo mogen er jassen met een waterkolom van 1 – 1.000 mm verkocht worden als regenjas maar houdt het amper regen tegen. Je komt daar pas achter wanneer je hem draagt tijdens zo’n plensbui. Je kunt de jas dan niet meer terugbrengen. 

Het beste is om de jas na aanschaf thuis te testen. Dat kan je doen door de jas een tijdje onder de kraan te houden en dan zie je snel genoeg of de stof tegen water kan of juist helemaal niet. Is de kwaliteit slecht breng dan de jas terug. Zorg er natuurlijk wel voor dat hij dan weer droog is. Test het uit op een klein stukje stof. 

Wat past bij jou? 

Een jas met een waterdichtheid tussen de 1.000 en 5.000 millimeter is bestand tegen regen, maar niet waterdicht. Dat wordt het pas wanneer de stof een waterkolom heeft tussen de 5.000 en 15.000 mm. Voor elke sport buiten is een andere dichtheid toepasselijk, maar wat voor sport je buiten ook doet met een waterkolom tussen de 3.000 en 5.000 millimeter dichtheid zit je meestal goed. 

Ben je echter een wintersportliefhebber dan moet het aantal millimeter omhoog. Dan kan je het beste gaan voor een dichtheid tussen de 15.000 en 30.000 millimeter. De kleding blijft dan waterdicht zelfs als er veel druk op staat. Ben je ervan bewust dat hoe hoger de dichtheid, hoe lager het ademend vermogen van de stof. Een dichtheid van 30.000 millimeter laat dus nooit water door, maar ademt ook niet. 

Let op: check of de naden en ritsen waterdicht zijn 

Heb je een keuze gemaakt dan ben je er nog niet. Een regenjas is pas echt waterdicht als de naden en ritsen eveneens waterdicht zijn. De naden moeten getapet zijn. Zo wordt voorkomen dat de regen door de naden heen lekt. Een rits kan eveneens water door laten, daarom moet deze waterdicht zijn. Let hierop voordat je een regenjas koopt. Overigens kunnen ritsen ook een flapje hebben wat er voor zorgt dat het water niet door de rits kan. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97