Waterdicht, hoe werkt dat?

Een regenjas is een onmisbaar kledingstuk in je garderobe. Of nu in je vrijetijd gaat wandelen of dagelijks op de fiets naar het werk of naar school gaat, zo’n jas is hartstikke handig en eigenlijk onmisbaar in ons regenachtige land. En wat te denken van die stortbuien die ons regelmatig treffen! Dan heb je een goede waterdichte regenjas nodig. Maar wat is waterdicht? Waar moet je dan op letten?

Een regenjas is naast een functioneel kledingstuk ook een mode-item geworden. De regenjassen die we hier aanbieden zijn prachtig vormgegeven en dragen heel comfortabel. Daar wil je wel mee gezien worden! Dat neemt niet weg dat je er natuurlijk ook vooral droog in wilt blijven. Dus ga je ervanuit dat de jas waterdicht is.

Een waterdichte jas is een jas die een hoge waterkolom heeft. De waterkolom geeft de mate van waterdichtheid aan. Het gaat om de hoeveelheid druk die het materiaal aankan totdat het gaat doorlekken. Dit wordt uitgedrukt in millimeters. Hoe hoger het getal ofwel de waterkolom, hoe meer druk de stof aankan en hoe waterbestendiger de stof is.

De waarde die je bij waterkolom ziet staat, wordt gemeten in een laboratorium. Op een stukje stof van een vierkante centimeter wordt een cilinder gezet, die langzaam volloopt met water tot er één druppel door de stof heen sijpelt. De hoogte die het water op dat moment in de cilinder heeft bereikt, wordt de waterkolom genoemd. 

Waterdichtheid van een regenjas wordt uitgedrukt in millimeters waterkolom

Een waterkolom tussen de 0 en 1000 millimeter betekent dat de jas waterafstotend is. Het houdt tot op zekere hoogte het vocht op afstand, maar waterdicht is de jas dan niet. Een lichte bui kan het aan, maar meer ook niet. 

Bij een waterkolom tussen de 1000 en 5000 millimeter is de jas waterdicht tegen regen, maar bij een flinke stortbui kan de jas na een tijd toch doorlekken. 

Een waterkolom tussen de 5000 en 15000 millimeter betekent dat een jas volledig waterdicht is. De stof van de jas zou pas gaan doorlekken onder hoge druk. 

Een waterkolom tussen de 15000 en 30000 millimeter geeft aan dat de jas compleet waterdicht is, zelfs onder hoge druk. Zou je de jas onderdompelen dan nog zou de stof waterdicht blijven. 

Is de waterkolom hoger dan 30000 millimeter dan is er sprake van een materiaal dat eigenlijk niet gaat lekken. De stof is absoluut waterdicht.  

Waterdichte regenjas die ook ademend is

Je zou kunnen denken dat een volledig waterdichte stof heel benauwd is. Daar hebben fabrikanten iets op gevonden. Er is ook nog zoiets als een ademend materiaal zodat transpiratievocht zijn weg naar buiten kan vinden. Om kleding waterdicht maar tegelijk dampdoorlatend te maken, maken fabrikanten gebruik van een membraan of een speciale coating. Een membraan is een dunne vlieslaag met poriën. Zo’n porie is veel kleiner dan een waterdruppel, maar wel groot genoeg om een molecuul waterdamp (zweet) door te laten. Zo kan de stof waterdicht en toch ademend zijn.

Waterdichte regenjas met waterdichte ritsen en naden

Sommige regenjassen zijn ook nog eens voorzien van gelaste of getapte naden en waterafstotende ritsen. Dat maakt zo’n jas nog eens extra bestand tegen regen. Het is daarmee volledig waterdicht. 

Maium

We geven je hier een aantal voorbeelden van onze regenjassen die absoluut bestand zijn tegen fikse regenbuien. Kijk maar eens naar deze prachtige lange regenjas, de original in off white van Maium. De jas is volledig waterdicht en met de ritsen aan de zijkant kun je de jas over het stuur van je fiets draperen zodat zelfs je broek droog blijft. Een fantastisch mooie en functionele regenjas, die zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden. 

Rains

Draag je liever een kortere jas zoals een jack dan is de padded jacket van Rains een prachtig exemplaar, die je ook nog eens warm houdt in de winter. Een kort waterdicht jack, waar je voor de volledigheid een fraaie waterdichte regenbroek bij kunt aantrekken om je volledig tegen die plensbuien te beschermen. Universeel te dragen in die fraaie zwarte kleur van Rains. 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97