Paraplu of regenjas? Een stukje geschiedenis

Er zijn twee producten die je beschermen tegen de regen: een paraplu en een regenjas. Wanneer zijn die uitgevonden en waar heb je het meeste aan? 

Wie meent dat wij als Nederlanders de paraplu hebben uitgevonden, heeft het goed mis. Het waren de Chinezen die, let op, de plu al in 1100 voor Christus in het leven riepen als beschermer tegen de regen. Of ze in die tijd al van internationale marketing hadden gehoord? Daar lijkt het niet op, want het gebruik bleef beperkt tot China. 

Een paraplu werd overigens al eeuwen eerder gebruikt, maar voornamelijk als bescherming tegen de zon. In Europa gebruikte vrouwen daar de Egyptische parasol voor. De behoefte aan een regenscherm liet echter heel lang op zich wachten, want pas in de zeventiende eeuw kwam de paraplu als beschermer tegen nattigheid het straatbeeld binnen. Het was de Franse koning Lodewijk XIII die er eentje droeg tegen de regen in Parijs. Het schijnt een zijden exemplaar te zijn geweest die zo bewerkt was dat hij waterdicht werd. Wie deze plu creëerde is niet bekend. 

Regenjas wint het van de paraplu, want die waait kapot

De stap naar een volgende uitvinding, de regenjas, is nu niet zo groot meer. Iedereen weet dat een paraplu immers niet altijd voldoet als het gaat om flinke plensbuien. Je wordt alsnog nat en als het waait, zoals dat in Nederland nog wel eens doet, ben je al gauw de klos. De meeste paraplus waaien dan ook nog eens kapot. 

Datzelfde euvel kennen ze in Schotland, waar het nog vaker en nog harder waait dan in Nederland. Niet zo gek dus dat het een Schot was, chemicus Charles Mackintosh, die begin negentiende eeuw een waterdichte stof ontwikkelde waar regenkleding van kon worden gemaakt. 

De rubberachtige substantie bleek waterafstotend te zijn

Dat ging niet helemaal vanzelf. De reden is niet bekend, maar de Schot was bezig met onderzoek naar afvalproducten die vrijkwamen bij de winning van steenkool. Hij onttrok er ammoniak uit en maakte daar een paarse verf van. Wat overbleef was een rubberachtige substantie. Geen idee wat hij daarmee moest, maar hij ging toch even kijken wat het spul deed. Het bleek waterafstotend te zijn. Toen ging het dagen bij Mackintosh, maar het was nog niet zo makkelijk om deze plakkerige substantie met een stof te combineren. 

De schot bleek het niet snel op te geven en uiteindelijk wist hij dit probleem op te lossen door het ‘rubber’ tussen twee lagen stof te persen. Problem solved. In 1823 nam hij patent op deze waterafstotende en misschien ook wel waterdichte stof die werd ingezet voor het creëren van regenjassen. Niet voor niets werd de eerste echte Schotse regenjas een Mackintosh genoemd. 

Natuurlijk is deze stof in de loop van de jaren verbeterd, verandert en ga zo maar door. Want waterafstotend is nog niet volledig waterdicht. Daar is meer voor nodig. De eerste exemplaren stonken bovendien nogal en de stof was ook enorm stug. Ook wij hebben het lange tijd moeten doen met stijve rubberachtige regenkleding die amper ademende en daarom niet alleen van zichzelf al een luchtje had. Als je de jas droeg terwijl je een flinke fietstocht door de regen deed, stonk je naar zweet. Niet echt comfortabel voor jezelf en andere. 

Regenjas.nl biedt waterdichte comfortabele regenjassen

Laten we ons daarom gelukkig prijzen met de huidige regenkleding van onder andere Maium en Rains die online verkrijgbaar zijn bij regenjas.nl. De stof is soepel, ademend, draagt comfortabel en is op en top waterdicht. Zelfs de ritsen zijn voorzien van een waterdichte laag en op deze manier kom je droog door de grootste plensbui. Bovendien, en dat is niet onbelangrijk, zijn de regenjassen anno 2022 fantastisch qua vormgeving. Het zijn trendy jassen die je zelfs als het niet regent, dragen wilt. 

Kijk maar eens naar de klassieke Maium regenjas in off-white. Een prachtige lange regenjas waarmee je niet alleen tegen regen bent beschermd, maar waar je een fraaie jas aan hebt. Een prachtexemplaar voor zowel mannen als vrouwen. 

De Rains long jacket in die bijzondere cementkleur mag er ook zijn. Een regenjas met een fraaie vormgeving. Gemaakt van prachtig soepel waterdicht materiaal met die typische Rains uitstraling. 

De poncho wordt deze winter een hit

Beide merken bieden overigens ook poncho’s aan. Wij voorspellen dat deze jassen een hit worden in de winter en het voorjaar van 2022. Maium biedt een zwarte poncho die je door middel van het openritsen zo over het stuur van een fiets of scooter drapeert. Rains heeft de cape. Een jas met een fantastische uitstraling. Duimlussen en manchetten zorgen ervoor dat je deze comfortabel draagt als je fietst. Nat worden? Echt niet! 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97