Van stinkende rubberjassen naar comfortabele regenmode

De traditionele gele rubberen stinkende, zweterige regenjas heeft plaatsgemaakt voor jacks, parka’s, poncho’s en broeken die perfect passen, soepel vallen, ademen en natuurlijk op en top waterdicht zijn. Daar wil je in gezien worden, en niet alleen als het regent. 

De jas kraakte als je hem aantrok. De stof stroopte zich stroef over de mouwen van je sweater. Dan moest de broek nog aan. Je trok deze stevig over je jeans en uiteindelijk stond je als aan de grond genageld in een stijf en vormeloos regenpak naast je fiets. Dan moest het avontuur nog beginnen. 

Eenmaal op school of op het werk had het rubberen regenpak weliswaar de meeste regen opgevangen, maar je kleding was klam van het zweet en niet alleen dat rook niet lekker, ook het pak zelf liet een geur na die je de hele dag achtervolgde. Totdat je weer naar huis moest fietsen. Als het dan weer regende…

Er bestaat geen slecht weer, wel slechte kleding

Deze regenjassen van weleer waren trouwens niet helemaal van rubber. Over het rubber zat een laagje waterafstotende stof. Het leek op dat moment het ei van Columbus. In 1823 uitgevonden door Charles Macintosh. Het laat zich raden dat dit een Schot was. Schotland is immers koploper als het om regenachtige weersomstandigheden gaat. Overigens menen de inwoners dat het nooit gaat om slecht weer, maar wel om slechte kleding. Die eerste regenjassen gingen dan ook absoluut niet door voor ‘slecht’, maar van enig draagcomfort was eigenlijk geen sprake. 

De snit was niet echt om over naar huis te schrijven. De jassen waren lomp, oogden vierkant, en de rubber stof met waterdichte laag was dik en stijf. Maar het was een begin van wat tegenwoordig dé regenmode wordt genoemd. Dat geeft wel aan wat een ontwikkeling regenkleding heeft doorgemaakt. Vandaag de dag zijn regenjassen van een soepele stof gemaakt. Dit draagt een stuk comfortabeler. De vormgeving is modieus en de waterdichtheid optimaal. Als je een goede regenjas of regenbroek hebt, zijn ook de naden waterdicht. 

Stijlvolle regenkleding tref je aan bij merken als Rains en Maium

Merken als Rains en Maium blinken uit in moderne en stijlvolle regenkleding die niet onderdoet voor welke jas dan ook. De parka’s, poncho’s en jacks zijn zo fraai dat je zelfs wilt dragen als het niet regent. Deze regenkleding is afgestemd op de laatste modetrends en biedt tegelijkertijd een tijdloze uitstraling. Deze regenkleding is de investering dan ook dubbel en dwars waard. 

-perfecte pasvorm en ademend

Laten we eens een voorbeeld noemen. Een anorak van Rains is een driekwartjas die enorm licht is en waarin je nooit zult transpireren wat te danken is aan de ademende stof. De naden zijn geseald waardoor de jas absoluut waterdicht is. Dit is een voorbeeld van een jas die ruim is waardoor je deze gemakkelijk over je dagelijkse outfit aantrekt, maar die je met allerlei elastische aanpassingen op maat kunt maken. Dat zorgt ervoor dat de jas nooit lomp oogt. De pasvorm is fantastisch. Met een passende ultralight regenbroek heb je een geweldige set te pakken. Bijkomend voordeel is dat je deze regenkleding op 30 graden kunt wassen. Uiteraard stop je deze stijlvolle set niet in een droger. 

-waterdicht en hoge kwaliteit

De neo-Scandinavische collecties van Rains regenkleding zijn overigens unisex ontworpen. Kies gewoon wat je mooi vindt. De kleding is gemaakt van oersterk polyester met een flexibele coating van polyurethaan. Doordat de stof wordt samengesteld door middel van ultrasonisch laswerk, zorgt dat voor hoogwaardige waterdichte kleding. Die waterdichtheid is bij iedere jas geduid in getallen, zoals bijvoorbeeld 4000 mm. Dat is de waterkolom die we verderop in deze blog uitleggen. Daarnaast zijn alle aansluitstukken, ritssluitingen en garnituren van materialen gemaakt die onder alle mogelijke natte weersomstandigheden standhouden. Er is een strenge kwaliteitscontrole waarbij ook rekening wordt gehouden met het milieu. Rains-producten worden onderworpen aan de standaarden van REACH: de Europese verordening voor de regulatie, beoordeling, autorisatie en beperkingen van chemische stoffen.

-beschermend en stijlvol

Dan Maium. Een merknaam die in tegenstelling tot de naam Rains minder voor de hand lijkt te liggen, totdat je die betekenis kent. ‘Als ik MAIUM op m’n porem krijg dan gaan ik pleite’ betekent: als ik regen op m’n kop krijg, dan ga ik er vandoor. Plat Amsterdams dus. Het zijn dan ook twee Amsterdamse vrienden die het merk in het leven riepen. “Ongeacht of we een zakelijke meeting hadden, een vriend bezochten of naar een festival gingen, er was altijd het risico om een nat pak op te lopen elke keer als we van A naar B reisden. Daarom bedachten we Maium, in stijl op weg, en wetende dat jij en je kleding beschermd zijn,” zo meldt de ontwerper. 

-duurzaam en variabel

Naast die Amsterdamse uitdrukking heeft Maium als enkel woord ook zijn betekenis. In het Bargoens, de taal van de straat, staat het namelijk voor: regen, water of zelfs gracht. Hoe het ook zij, de naam is absoluut passend en het merk blinkt uit in modieuze regenkleding. Deze regenoutfits hebben niets op met die stijve rubberen regenjas. De meeste jassen zijn gemaakt van 99 gerecyclede PET-flessen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Andere zijn van materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Gerecycled PET, biologisch Katoen, Pongee (zeer fijne en licht stof met een glans) en PU worden ingezet om de mooiste jassen te creëren die iedere bui kunnen doorstaan. Met een sterk ademend vermogen en een volledige waterdichtheid van 3000 of 5000 waterkolom. Die waterkolom geeft aan dat wanneer je een buis ofwel kolom (met een diameter van 2,5 centimeter) op de stof zet en er water in giet, dit een graadmeter is voor de waterdichtheid. Er wordt gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken. Bij een waterkolom van 3000 mm wil dat zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van drie meter water. Overigens zijn ook de risten waterdicht, en gaan ze tweezijdig open. Dat laatste is een fantastische manier om van je regenjas een poncho te maken. Open de risten aan beide kanten, gooi het paneel aan de voorzijde over het stuur. Pak het stuur door de speciale ‘fiets-gaten’. Of laat het gewoon hangen over de knieën. Handig! 

Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 97