Water repellent

Een regenjas kopen klinkt heel simpel. Maar wie op zoek gaat naar een goede regenjas of een regenpak van kwaliteit, komt er al snel achter dat je allemaal verschillende termen tegenkomt, die het nog best ingewikkeld kunnen maken. Want is niet gewoon elke regenjas waterdicht? En wat is het verschil tussen water resistant, waterproof en water repellent? In dit blog lees je alles over deze termen, zodat jij een passende regenjas kunt komen. 

Water repellent betekenis

Water repellent betekent waterafstotend in het Engels. Wanneer je outdoor kleding koopt die water repellent is, houdt dat in dat je heus droog blijft als het een beetje miezert. Maar dat de jas in een fikse bui je uiteindelijk niet droog houdt. 

Wat is water repellent

Water repellent is dus niet hetzelfde als waterproof, wat waterdicht betekent. Ga jij een outdoor avontuur aan waarbij je langere tijd blootgesteld wordt aan de elementen, dan is het zaak dat je een regenjas of outdoorjas kiest die waterproof is, zodat je droog en warm blijft. 

Water repellent vs waterproof

Om te weten wat het verschil is tussen water repellent en waterproof moeten we eerst beide begrippen goed begrijpen. Een regenjas die water repellent is, heeft geen membraan: een extra laag tussen de materialen die ervoor zorgt dat je droog blijft. Bij een regenjas die waterafstotend is, glijdt het water eraf en dringt het niet door. Maar is een jas water repellent, dan is dat slechts tijdelijk. De jas raakt namelijk verzadigd en dan begint het toch door te lekken als de bui te lang duurt. Wanneer dit gebeurt hangt helemaal af van de kwaliteit van je jas, maar ook hoe lang je deze al draagt en hoe intensief je hem gebruikt. 

Water repellent vs waterresistant

In het Nederlands vertaalt zowel het woord water repellent als het woord water resistant zich als ‘waterafstotend of waterbestendig’. Beide begrippen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt en met elkaar verward. Want ook al blijkt dat niet uit de vertaling, er zit toch een verschil tussen de twee. Als je ze op een podium zou plaatsen om een prijs uit te reiken aan het materiaal dat je het meest droog houdt, zou een regenjas die waterresistant is op de laatste plek staan. De meeste jassen zou je kunnen omschrijven als waterresistant, omdat ze je wel even droog houden tijdens een klein buitje.
Is een waterresistente jas echter behandeld met een speciale coating of impregneermiddel, dan verandert de jas van waterresistant naar water repellent en mag hij een stapje omhoog op het podium! Het betekent dat regenwater bij een jas die water repellent is, niet zomaar door het materiaal heen komt. 

Durable water repellent

Met durable water repellent wordt bedoeld dat er een coating is aangebracht op het materiaal, waardoor deze waterafstotend is. Op de meeste moderne regenkleding wordt deze coating aangebracht. Bij regenjassen van hoge kwaliteit wordt deze coating gecombineerd met een waterdicht en ademend membraan in de jas. Dit zorgt er dan niet alleen voor dat de jas aan de buitenkant waterdicht is en er geen water naar binnen kan komen, maar het zorgt ook voor dat jouw transpiratie er wel uit kan. Anders krijg je namelijk dat ouderwetse, zweterige en klamme gevoel onder je regenjas, waar je alsnog nat en koud van wordt. De behandeling met zo’n DWR laag zorgt er bovendien voor dat je jas langer goed en waterdicht blijft. En het voordeel is dat je na verloop van tijd een nieuwe coating kunt aanbrengen als je merkt dat de waterdichtheid vermindert. Dat maakt het een hele duurzame handeling. 

Water repellent jas

Een jas die water repellent is, hoeft dus niet per se waterdicht te zijn. Maar een waterdichte jas kan wel behandeld zijn met een DWR laag, en dus waterrepellent én waterdicht zijn. Wanneer je een regenjas of outdoorjas uitkiest is het dus heel belangrijk om te weten wat jij nodig hebt, en om te checken of de regenjas waar jouw oog op gevallen is aan die eisen voldoet. Ook de mate van waterdichtheid kan verschillen. Daarom is het goed om te kijken naar de waterkolom van een jas. Wil je meer weten over de waterkolom, check dan dit uitgebreide blog over deze term. 

Water repellent jacket

Wanneer jij zeker wilt weten dat je de allerbeste waterdichte outdoor jas koopt, kies je voor een jas die waterdicht is, tot een waterkolom van 5000 mm. Bij een waterdichte jas met een waterkolom tussen de 5000 en 15000 mm heb je echt een zeer waterdichte jas waarmee je ook langere tijd ergens tegenaan kunt zitten of staan, voordat er iets gaat doorlekken. Ga je een wandelvakantie doen en heb je de pech dat het continu pijpenstelen regent dan heb je zo’n jas wel nodig. Waterdichte jassen van meer dan 20000 mm houden je nog droog als je onder een waterval gaat staan, al is dat wellicht niet aan te bevelen.

Water repellent spray

Met een water repellent spray, kun jij zelf je jas voorzien van een nieuwe coating durable water repellent, zodat jouw waterdichte, waterbestendige of waterafstotende jas er weer helemaal tegenaan kan. Krijgt jouw jas het flink te verduren, gaat ie al een tijdje mee of heb je hem gewassen, dan kan ie wel weer een nieuwe laag gebruiken. 


Jeroen Feitsma
Jeroen Feitsma

Jeroen is al jarenlang actief in de Fashion E-Commerce. Als manager van o.a. Thebagstore.nl en Regenjas.nl is het “mode “ wat bij Jeroen door de aderen stroomt. Naast zijn passie voor mode is hij erg actief op zijn eigen linkedin profiel. Hier is hij vooral geïnteresseerd in hoe andere bedrijven uit de mode branche de zaken aanpakken of innoveren. Zijn Linkedin account gebruikt hij daarnaast ook om Thebagstore.nl & Regenjas.nl bij ondernemers en zelfstandigen onder de aandacht te brengen. Naast zijn werk is Jeroen geïnteresseerd in sport en koken. Voetbal en Formule 1 kijkt hij graag op tv en zelf gaat hij naar de sportschool en speelt volleybal. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.

Artikelen: 24